Tuesday, May 22, 2007

Vision 7: Bandholm by - Udgangspunktet og visionen

Vision 7 – Bandholm by

Udgangspunktet
Indkørslen til Bandholm by fra Skibevejen fremstår som et stort grønt område omgivet af to alléer, der fører til den store smedejernsport ind til Knuthenborg Park. Det store åbne område danner en fin kontrast til Skibevejens skovrum.

Fra indkørslen fører Havnegade mod nord til Bandholm Havn og Birketvej mod vest til Nordlolland.

Havnegade er adgangsvejen til Bandholm Havn og samtidigt også den gade, de 300.000 gæster, der årligt besøger Knuthenborg Park og Safari, benytter til udkørsel fra parken.
Husene langs gaden skifter mellem de ældste fra 1800-tallet, villaer fra midten af 1900-tallet og et par bygninger opført omkring 1970.
I gaden findes også de almennyttige boliger Parkvænget og nogle andelsboliger, begge boligområder opført i slutningen af 1900-tallet som rækkehuse.
Den gule ”Knuthenborgfarve” er markant for gadeforløbet, og giver indtryk af et lille Skagen.

Midt i gaden rejser det fredede kornmagasin, Hvedemagasinet, sig i 4 etagers højde. Ved Hvedemagasinet er der etableret en offentlig parkeringsplads. Den selvejende institution Hvedemagasinet er foreningsbaseret med henblik på bevaring af det sidste af de oprindeligt 8 kornmagasiner i byen. Midlerne til bevaringsarbejdet skaffes gennem udstillinger af
billedkunst og kunsthåndværk, musikarrangementer og foredrag. Hvedemagasinet er dermed en af Bandholms turistattraktioner.

Der findes i gaden to forretninger, DK-tanken ved indkørslen til Bandholm og Salon Storgaard, der har til huse i det lille butikscenter, der opførtes af Knuthenborg Gods i 1969. Her lå også byens købmandsbutik, der lukkede i 2007.

Fra Havnegade går fem sidegader. På gadens vestlige side finder man fra syd Åsmarkegade, Stationsvej og Bjørnestræde og på den østlige side forlængelsen af Åsmarkestræde, også kaldet ”Strædet” og Thougsigsvej. Den lille nord-sydgående gade, Panumsgade, forbinder Stationsvej med Bjørnestræde.
Hvor Åsmarkegade og Strædet begge er bebygget med mindre, tætliggende huse, har de øvrige gader større parceller og huse.

I den vestlige ende af Stationsvej ligger den fredede stationsbygning for Bandholm-Maribo banen. Stationsbygningen benyttes i dag af Museumsbanen Maribo-Bandholm, og stationsbygningen blev i 1998-99 totalt istandsat, så området i dag fremstår som et tidsbillede fra 1920.
Umiddelbart sydøst for stationen ligger det tidligere Bandholm Elværk, der er privatejet og anvendes af en VVS-virksomhed.

Den oprindelige landsby lå langs Birketvej, der angiver landsbyens sydlige grænse. Her finder man i dag en bebyggelse på begge sider af vejen, der primært består af 1900-talshuse og nogle få ældre, hvoraf et af disse, Birketvej 64 - 66, er fredet. Ved landsbyens vestlige grænse ligger Bandholm Kirke og plejehjemmet Svanehøj som to markante afslutninger på bebyggelsen.
På Birketvej finder man den tidligere Bandholm Maskinfabriks bygninger. Disse rummer i dag virksomhederne BM Steel Construktion og BM-Industriteknik.
Et meget karakteristisk træk for Bandholm bys ældre bebyggelser er de mange forhaver omgivet af stakitter af ældre typer, hvoraf flere er af smedejern og fra tiden før 1960. Flere steder finder man endvidere en særlig type, fremstillet af smedefirmaet, der stod bag Bandholm Maskinfabrik. Disse stakitter er fra 1960’erne.

I området nord for Birketvej er der fra slutningen af 1960’erne udstykket et større parcelhuskvarter, Lindstrømsvej og Lysmøllegade. Her findes også det almennyttige boligkvarter Bandholm Vænge fra 1980’erne, opført som rækkehuse.

I hele området er hastighedsbegrænsningen 50 km. Dette markeres ved byskilte, og der er ved indkørslen til Bandholm på Skibevej og på Birketvej etableret flere vejbump, der dog generelt ikke virker efter hensigten.
Et jævnligt tilbagevendende problem er unge trafikanters brug af Havnegade og havnearealet til dørtræks-kørsel.

Visionen
Den store renoveringsplan har medvirket til, at byen fremstår æstetisk smukt og vel vedligeholdt. Byens unikke hovedgade, Havnegade, med blandingen af de små gule huse og de senere villaer giver nu alle en smuk velkomst til byen.
Mange boligejere i hele Bandholm-Reersnæs-Blans gør brug af de vejledninger, der udarbejdet for renovering af deres boliger.

Med til at skabe det fine helhedsindtryk er den nye gadebelysning, der i sin udformning tilpasser sig landsbyens gaders arkitektoniske udtryk.

I Hvedemagasinet kan man sommeren igennem på 2. sal se den nyetablerede udstilling om Bandholm bys historie. Udstillingen motiverer de besøgende til at gå en byvandring i byens gader, guidet af den folder, der er udarbejdet i forbindelse med udstillingen.

Et af højdepunkterne på denne vandring er området omkring stationen, hvor stationsbygningen, det renoverede elværk og baneområdet, giver et fint indtryk af byens liv i 1900-tallet.

Beboerne nyder, at der nu igen er flere forretninger i Bandholm. Torvehallen med de mange lokale produkter fra Lolland er ikke kun en mulighed for de fastboende for at købe fødevarer af kvalitet, men er også med til at promovere produkterne overfor de mange turister.

De nye chikaner i Havnegade og langs Birketvej har betydet, at den tunge trafik nu tvinges til at overholde hastighedsbegrænsningen i området.

Efter der er etableret fjernvarme i byen, har en stor del af boligejerne valgt at gøre brug af denne mulighed.

3 comments:

Anonymous said...

god start

Anonymous said...

male enhancement are practised is referred to as the Principal
sum Cavernosum. Size Genetics luxuriousness rate of
flow to your phallus by slapping it to your legs 100 multiplication.
The job is that in that respect is actually no topper under unaffixed fitting shorts or swither knickers, and ideally aimed
downward. I focused on the 3 T's - tautness, torque and member feels numb or that it becomes discolored, distorted, and moth-eaten to the relate.

Look at my web blog - homepage

Anonymous said...

The most widespread forms of electro-analgesia is the Tens device.

There are even some instances in which they are noticed functioning with the medical practitioners.


my page - http://phpmadesimple.info/?p=350