Tuesday, May 22, 2007

Vision 5: Koholt - Udgangspunktet og visionen

Udgangspunktet
Bebyggelsen Koholt er beliggende umiddelbart efter Bandholm Kirke langs Koholtvejen til Nørreballe.

Den nordligste del af bebyggelsen består af en række huse, hvoraf de fleste er fra midten af 1900-tallet, blandt andet to fine repræsentanter for statslånshuse. Derefter følger parcelhusudstykningen Plantagevej fra 1970’erne, hvorefter den byagtige bebyggelse skifter til mere åbent landskab med bindingsværkshuse og en række husmandssteder, heraf en lille klynge statshusmandsteder ved Vårskovvej op til Merretskov.

Mod sydvest finder man den lille skov, Uglevænget. Vejen gennem Uglevænget forbinder Koholt med Reersnæs.

Landskabet mod nordvest er præget af marker med flere levende hegn. Fra Koholtvej er der adgang til Merretskov via Vårskovvej og via en markvej midt i den østlige husrække.

I området finder man tømrer- og snedkervirksomheden Gaulgården og Bandholm Frugtplantage.

Koholtvejen er i dag skolevej for børnene i Bandholm. Vejen, der er ca. 6 m. bred, har en del tung trafik af landbrugsredskaber og lastbiler. Der er en hastighedsbegrænsning på 50 km fra Bandholm Kirke til Vårskovvej markeret ved byporte i den sydlige ende af bebyggelsen, derefter er hastighedsbegrænsningen 80 km.

Visionen
Den nyanlagte trampesti, der fører fra Bandholm Skole til Koholt og videre til Merretskov, har som resten af det nye stisystem medført, at langt flere fastboende og turister nu bevæger sig ud landskabet. Stien giver mulighed for at opleve de levende hegn og deres flora og fauna helt tæt på, og på turen over markerne kan man følge landbruget i området året rundt.

Ved Koholtvejen kan man fortsætte ad den nyanlagte cykelsti mod Nørreballe, der blandt andet er med til at sikre skolevejen for børnene i Bandholm-Reersnæs. Cykelstien har medført, at langt flere børn nu cykler i skole, hvilket dels giver dem motion, dels giver dem en daglig naturoplevelse af stor betydning, der er med til at præge deres holdning til naturen.

En siderute på den nyanlagte cykelrute i Merretskov forbinder den med Koholt, og mange cyklister benytter denne vej til og fra Maribo.

No comments: