Udgangspunktet
Vigen Svanevig skærer sig ind i kystlinien mellem Bandholm og Reersnæs og danner derved et naturligt skel mellem de to landsbyer.
Området er et af de få mere kuperede arealer, der findes på kysten på Midtlolland, og den inderste del af Svanevigen omkranses da også af bakker på begge sider. Landevejen mod det nordvestlige Lolland, Birketvej, løber gennem området og adskiller vigen og de tilstødende siv– og græsbevoksede arealer mod nord fra markerne mod syd, hvor der findes en række levende hegn.
Svanevig lever op til sit navn, idet der året igennem ses et stort antal svaner. Vigen er omfattet af bestemmelserne for den ramsar-, habitat– og fuglebeskyttelsesudpegning, der er gældende for Smålandshavet.
I Svanevigen ligger ikke mindre end 7 markante oldtidshøje. De seks ligger frit i arealet nord for Birketvej, den syvende ligger mellem Bandholm Kirke og et levende hegn.
I den østlige ende af området, der omslutter Svanevig, ligger Bandholm Kirke og Svanehøj, landsbyens plejehjem. Den vestlige del af området afgrænses af den nu nedlagte Bandholm Skole og Lerbjerggård. Alle fire bygninger er placeret højt i landskabet og udgør sammen med vigen, oldtidshøjene og landskabets marker og levende hegn en smuk helhed.
Højt i den nordvestlige ende af området ligger den tidligere birkedommerbolig. Boligen, der er privatejet, er normalt ikke synlig i landskabet på grund af den omgivende bevoksning.
Der er i området en hastighedsbegrænsning på 60 km. På en kort vejstrækning ved Bandholm Skole er den tilladte hastighed 50 km. Denne strækning er afgrænset af to vejbump, som ikke generelt medvirker til nedsættelsen af hastigheden, - mange kører med mere end 50 km/t over bumpene. Endvidere giver de mange tunge køretøjer, lastbiler og landbrugsredskaber, støjgener når de passerer bumpene.
Der er cykelsti på begge sider af Birketvej fra Bandholm Kirke til Reersnæs.
Visionen
Efter trampestien mellem Strandparken og Bandholm Skole er åbnet er der mange, der nyder turen langs Svanevig. Og muligheden for at fordybe sig i området bliver styrket gennem den folder, der er udarbejdet om områdets natur og kulturhistorie.
En tur på trampestien er også et yndet pauseindslag for de kursister, der benytter Bandholm Skoles kursuslokaler til dagskurser.
Bandholm Skole er, efter den er blevet en selvejende institution, blevet mødestedet for en lang række brugere fra hele Lolland. Kombinationen af gode møde- og værkstedfaciliteter, øvelokaler, hal, boldbane, de store grønne arealer og ikke mindst den smukke beliggenhed og bygningernes æstetik giver helt unikke rammer for både foreninger, billedkunstnere, musikere og andre aktive privatpersoner.
De nye chikaner, der har afløst de to gamle vejbump ved indkørslen til skolen, har betydet en sænkning af trafikkens hastighed. Samtidigt danner chikanerne og deres beplantning en fin portal til skolens indkørsel.
Den ny institution, Center for Børnekultur, der har til huse på skolen, er blandt landets mest fremtrædende inden for børnekultur. Centrets mange udviklingsprojekter skaber synergi i hele kommunen, og dets mange tilbud udnyttes 100 % af skoler, daginstitutioner og børnefamilier.
Også naturbasen ved skolen benyttes flittigt af både skoler, daginstitutioner, turister og fastboende. Formidlingstavlerne nærlæses, stenalderbopladsen bruges til undervisning og leg, og de mange insekter, der lever i områdets insektpark, glæder og undrer. I fugletårnet finder man de fleste dage fugleinteresserede, der studerer det rige fugleliv i Smålandshavet.
Den primitive lejrplads på basen er blevet et fast overnatningspunkt på stisystemet langs Lollands nordkyst og for havkajaksejlerne.
Områdets store årlige event, Svanevigkoncerterne, på engen mellem skolen og kirken er blevet en synlig markør for kulturlivet i Lolland Kommune og tiltrækker publikum fra hele regionen på grund af koncerternes kvalitet og områdets naturskønhed.
Tuesday, May 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
behovet for at se:)
Post a Comment