Tuesday, May 22, 2007

Vision 6 - Forslag

Forslag

6.1 Skovstierne
(Dette forslag videreføres i Vision 3, Vision 4 og Vision 5.)

Udvalgte veje i Merretskov indgår i stisystemet i Bandholm-Reersnæs-Blans. Som ved de andre stiforløb benyttes konceptet for ”Spor i Landskabet”, som beskrevet i Vision 3, forslag 3.1.

Der etableres fem indgange til skovstierne i Merretskov:
ved rastepladsen på Skibevejen
ved Røde Mølle Bro
ved første skovvej fra Bandholm
ved markvejen midt i Koholt
ved Vårskovvej

Stiforløbet tilrettelægges, så man passerer varierede beplantninger og naturtyper og de mange kulturspor i skoven.

I tur-folderen for denne del af stisystemet og på de opstillede informationstavler i skoven formidles skovens drift og de forskellige typer beplantninger fra frø til salg, den øvrige flora og fauna, de mange oldtidshøje og de nyere kulturspor, skoven rummer.

6.2 Cykelsti/-rute til Maribo
Den stærkt trafikerede Skibevej er hovedfærdselsåren mellem Maribo og Nordlolland. Der er dagligt meget tung trafik på vejen, hvilket gør den til en farlig rute for cyklister. På Skibevejen, der er ca. 8 m bred, er hastighedsbegrænsningen 80 km, bortset fra to områder i den sydlige ende af vejen, hvor den højest tilladte hastighed er 70 km. Disse hastighedsgrænser overtrædes meget ofte.

Anlæggelsen af en cykelsti/-rute ad skovveje og/eller langs banelegemet i Merretskov fra Bandholm og Koholt vil give cyklister fra Reersnæs, Koholt og Bandholm mulighed for at færdes sikkert uden at skulle benytte Skibevejen. Ved udkørslen fra Merretskov vil cyklisterne kunne benytte de mindre trafikerede Skolevejen og Knuthenbogvej gennem Maglemer til Maribo.

En videreførelse af cykelstien direkte fra Skolevejen til Maribo over markerne mellem Merretskov og Maribo vil give ruten en turistmæssig dimension og forkorte turen væsentligt.


6.3 Hundeskov
Der er et stort antal hundeejere i Bandholm. Også mange sejlere og campister medbringer deres hunde.

Til hundeluftning benyttes ofte området omkring havnen og Strandparken og den nordlige del af Merretskov. Der er ingen områder i Bandholm, hvor hunde - trygt for både hund og mennesker - kan løbe frit.

Hundeskoven foreslås anlagt i det bynære område af Merretskov nord for Røde Mølle Bro, som et mindre indhegnet område.
Vedligeholdelsen af området tænkes som et samarbejde mellem Knuthenborg Gods og et af Beboerforeningen nedsat arbejdsteam, bestående af de hundeejere, der benytter hundeskoven.

6.4 Naturskole
I Lolland Kommune findes der for tiden en naturskole beliggende ved Naturpark Maribosøerne. Der er en fuldtidsansat naturvejleder tilknyttet naturskolen. Derudover er der en fuldtidsansat naturvejleder tilknyttet Nakskov Fjord.

Naturskolen i Merretskov tænkes som et supplement til de to nævnte områder, idet naturskolen i Merretskov primært tænkes at beskæftige sig med skovenes kulturhistorie fra oldtid til dagens moderne skovdrift. Naturskolens beliggenhed specificeres ikke i dette forslag.

Da området er ejet af Knuthenborg, vil det være det naturligt, at naturskolen indgår i Knuthenborg Park og Safari’s formidlingstilbud og betjenes af parkens formidlingspersonale. Naturskolens arbejdsområde, skovenes kulturhistorie, vil endvidere føje endnu en dimension til formidlingen af Knuthenborgs virksomhed.
Naturskolen, der indrettes efter principperne for en primitiv lejrplads, tænkes at have følgende faciliteter:
faciliteter til aktiviteter relaterede til skovenes kulturhistorie
borde og bænke
bålplads
læskur
plancher, der formidler hovedtrækkene i skovenes kulturhistorie
en tematisk motionsbane, hvor de enkelte aktiviteter tager udgangspunkt i skovhistorien
opbevaringsfacilitet til materialer

Naturskolens aktiviteter tænkes som et tilbud til skoler og daginstitutioner, men også til turister og lokale beboere.

No comments: