Tuesday, May 22, 2007

Vision 6: Merretskov - Udgangspunktet og visionen

Udgangspunktet
Merretskov strækker sig fra den østlige indkørsel til Bandholm by ca. 4 km mod syd. Langs skovbrynet mod øst løber Skibevejen til Maribo, der de nordligste 2,5 km har Knuthenborg Parks imponerende kampestens-mur på sin østlige side. Merretskov og parkens store træer danner dermed en smuk introduktion til Bandholm.
Mod vest afgrænses skoven af Koholt og mod syd af landbrugsarealer.

Skoven, der ejes af Knuthenborg Gods er primært løvskov. Skovbruget drives efter naturnære principper. Plukhugst og selvforyngelse er principper, der benyttes i videst mulig omfang.

I skoven findes en skovfogedbolig og i skovbrynet langs Skibevej endnu fire huse ejet af Knuthenborg, de tre smukt beliggende ved Nældevads Å. Her fandt man endvidere før 1688 en af Lolland-Falsters få vandmøller.

Museumsbanens banelinie løber gennem skoven, og der er etableret et trinbræt i skoven 1,5 km fra Bandholm. Hvor sporene løber ud af skoven mod syd ved skovbrynet langs Skolevejen findes også et trinbræt placeret ved et af de oprindelige ledvogterhuse. Endnu et ledvogterhus er bevaret, beliggende hvor sporene krydser Skibevejen. Begge huse er uden væsentlige forandringer.

Hvor banelinien krydser Nældevads Å ligger Nyrods Kilder. Kilderne omkranses af en kampestensmur. Området er renoveret for få år side og fremstår i dag som en stemningsfuld rasteplads i skoven.

Skoven rummede tidligere bygninger af den nedlagte adelsgård, Vårskovgård. Disse er nu nedrevet.

Skoven har en stor rigdom på oldtidshøje, der især i den midterste del af skoven ligger ganske tæt.

I skovens sydligste del er der ved Skibevejen etableret to store rastepladser på hver sin side af vejen. De er begge forsynede med borde, bænke og affaldscontainer, og på den ene findes et toilet. Rastepladserne benyttes flittigt af turister og fastboende som udgangspunkt for en vandring i skoven.
Beboerne I Bandholm lægger også ofte turen langs jernbanesporene fra Bandholm Station ind i skoven.

Visionen
Som den østligste del af det nye stisystem i området bliver Merretskov brugt i stor stil af beboere og turister til gåture. Naturoplevelsen understøttes af de opsatte informationstavler i skoven og tur-folderen, der beskriver de mange seværdigheder i skoven.

Andre færdes gennem skoven på den nyetablerede cykelsti/-rute fra Bandholm/Koholt til Maribo. At man ikke længere skal køre ad den stærkt trafikerede Skibevej har betydet, at mange flere gør brug af cyklen til arbejde og ærinder i Maribo.

Hundeskoven, der ligger i skovområdet i den nordlige ende af Merretskov op til byen, bliver brugt af både de lokale hunde og turist-hunde. Samarbejdet mellem Beboerforeningen og Knuthenborg omkring vedligeholdelsen af hundeskoven giver mulighed for et socialt samvær ikke blot for hundene, men også deres ejere.
Knuthenborgs nyanlagte naturskole i skoven giver ikke mindst børn og unge mulighed for at opleve natur og skov helt tæt på, og det er ikke kun de lokale børn, der benytter naturskolen. Skoler og institutioner kommer fra hele Lolland for at bruge skoven i deres undervisning og aktiviteter. Også naturskolens ”vilde” motionsbane bliver dagligt brugt af børn og voksne. De mange offentlige arrangementer er med til at fastholde de overnattende turister i Bandholm, og de fastboende i Bandholm-Reersnæs-Blans nyder at gøre brug af den nye aktivitet i området.

No comments: