Tuesday, May 22, 2007

Vision 7 - Forslag

Vision 7 - Forslag

7.1 Facaderåd og renovering
Der nedsættes et facaderåd for Lolland Kommune, der har til formål at rådgive kommunen og private om skiltning og andre væsentlige ændringer af bygninger i kommunen.

Der udarbejdes en overordnet plan for renovering af bygningerne i Bandholm by. Planen har karakter af en hensigtserklæring og gennemføres i samarbejde med boligejerne i den takt, der er private og offentlige midler til finansiering.

Til generel brug for alle boligejere i hele Bandholm-Reersnæs-Blans gennemføres en registrering af de forskellige stilarter, bygningerne i hele området repræsenterer. Efterfølgende udarbejdes generelle vejledninger for renovering og bevaring af de enkelte stilarter. Den enkelte boligejer kan derefter gøre brug af registreringen og vejledningerne i forbindelse med vedligeholdelse og om-/tilbygning. Registreringen og vejledningerne giver en generel gennemgang af hovedparten af de stilarter, der findes i landsbyerne i Lolland Kommune, og vil derfor også kunne anvendes af boligejere generelt i kommunen.

I forbindelse med ovenstående afholdes en række foredrag om bygningsbevaring i samarbejde med Bandholm-Reersnæs-Blans Beboerforening. Foredragene vil kunne følges op med egentlige kurser i relevante håndværksmæssige teknikker.

Det bemærkes, at den igangværende kulturmiljøudpegning vil kunne inddrage miljøer i Bandholm-Reersnæs-Blans, samt at der i 1972 er udarbejdet en registrering af bevaringsværdige huse i Bandholm Sogn af Knuthenborg og ”Værn af smukke danske huse af bygningskulturel værdi” med titlen ”Bandholm og omegn”.
Endvidere rummer Lokalplan nr. 18 Bandholm by fra april 1981 en række bevaringmæssige bestemmelser for Bandholm.

7.2 Hensigtsmæssig gadebelysning
Gadebelysningen i Havnegade står overfor at skulle ændres.

Det vil være naturligt at samarbejde med SEAS/NVS om den kommende gadebelysnings arkitektoniske udtryk, så dette tilpasses gadebilledet.

Endvidere ønskes en udvidelse af lygtetændingstiden.

7.3 Formidling af Bandholms historie
På Hvedemagasinets 2. sal etableres en kulturhistorisk udstilling, der viser Bandholm bys historie fra oldtid til i dag. Udstillingen etableres i samarbejde med Lolland-Falsters Stiftsmuseum og udarbejdes af museet.

Som supplement til udstillingen udarbejdes en folder med beskrivelse af de væsentligste områder i byen. Folderen udformes som et forslag til en byvandring, og kan dermed ses som et supplement til områdets stisystem.

Udstillingen, der vil være åben i sommerperioden, og folderen vil kunne bidrage til at formidle landsbyens særegne status i 1800 og 1900-tallet for både turister og fastboende.

Det bemærkes, at Hvedemagasinet og Lolland-Falsters Stiftsmuseum har fremsendt ansøgning til Landlegatet under Fødevareministeriet med henblik på finansiering af research og udarbejdelse af koncept for udstillingen i november 2006. Svar på denne ansøgning kan forventes i sommeren 2007.

7.4 Fortsættelse af renoveringen af området omkring Bandholm Station
Museumsbanens renovering af stationsbygningerne i 1998-99 har skabt et miljø, der i dag står som en af de små perler i byen.

Det foreslås, at renoveringen udvides til at omfatte hele pladsen omkring Bandholm Station, der blandt andet omfatter det nedlagte Bandholm Elværk og baneområdet op mod Birketvej samt sporene fra stationen til Bandholm Havn.

7.5 Nye forretninger og virksomheder
I forbindelse med Bandholm-Reersnæs-Blans Beboerforenings møde d. 5. februar 2007 fremkom en række forslag til nye virksomheder i Bandholm.

Da etableringen af sådanne er helt afhængig af, at der findes personer og/eller firmaer, der ønsker at nedsætte sig som erhvervsdrivende i området, vil forslagene i denne sammenhæng blot blive viderebragt i uprioriteret rækkefølge:

- Cafeteria på Bandholm Skole.
- Dagligvarebutik med stort udbud.
- Internetbutik, hvor det er muligt at bestille og afhente varer. Dette skal ses i
lyset af, at Bandholm Postbutik er nedlagt i 2007 og pakker derfor skal afhentes i
Maribo. Endvidere vil en internetbutik give især ældre borgere uden internetadgang
mulighed for at hente kommunale blanketter m.v. fra
internettet.
- Genbrugsbutik (Frelsens Hær, Røde Kors etc.).
- Turistsejlads og fisketure fra Bandholm Havn.
- Torvehal til salg og markedsføring af Lollands produkter og producenter (butik og
showroom).

7.6 Hastighedsdæmpende foranstaltninger
(Dette forslag er også gældende for Vision3, Vision 4 og Vison5.Der henvises til beskrivelsen i Vision 3, forslag 3.4.)

7.7 Fjernvarme i Bandholm og omegn
Det foreslås, at der skabes mulighed for boligejerne i Bandholm og omegn for at få etableret fjernvarme.

7.8 Bedre busforbindelser
Der ønskes bedre busforbindelser mellem Bandholm og Maribo, specielt i aftentimerne.

1 comment:

Anonymous said...

god start