Tuesday, May 22, 2007

Vision 2: Strandparken, en ny park, Bandholm Camping og nye boliger

Udgangspunktet
Strandparken er Bandholms ”guldkyst”. Her ligger en række boliger umiddelbart ud til kysten. Udbygningen er sket fra øst mod vest, hvilket tydeligt viser sig i husenes udtryk, - fra de første huse fra 1800-tallet til det seneste bygget i dette årtusind.

Foran husene mod nord ligger et grønt område, der også har navnet Strandparken. Bevoksningen består af flere høje træer og græsplæne. Området omkranses af en lav hæk. Strandparken benyttes flittigt af beboerne og turister, og beboerforeningens Skt. Hans-fest afholdes her. Det er også i Strandparken, Maribo Jazz hvert år afholder en udendørs koncert. Umiddelbart i tilknytning til Strandparken ligger havnens ishus/grill Havnekiosken og museumsbanens endestation.

Stranden ud for Strandparken er stærkt stenfyldt, og adgangen til vandet ad de mindre skrænter er vanskeligt tilgængelig. Der er to private badebroer opstillet ved parken. Vandstanden ved Strandparken er lav, hvilket gør stranden til en velegnet børnestrand.

Vest for det grønne område ligger Bandholm Camping, også helt ud til kysten. Der findes 53 pladser og to hytter på campingpladsen.

Umiddelbart vest for campingpladsen ligger et lille ubenyttet område, der afslutter kystlinien, før den svinger mod syd ind i Svanevig-bugten.

Syd for Bandholm Camping ligger et stort område, der i dag benyttes til landbrug. Fra dette område er der havudsigt mod både Smålandshavet mod nord og mod den smukke Svanevig. Området afgrænses mod syd af det nyere parcelhuskvarter på Lindstrømsvej og mod øst af de almennyttige boliger, Bandholm Vænge.
For dette område har Maribo Kommune fremsat et forslag til lokalplan for et nyt boligområde og en udvidelse af Bandholm Camping. Forslaget til lokalplanen er for tiden til høring.

Visionen
Som en naturlig forlængelse af den ny marina er Strandparken blevet renoveret med tre udsigtspunkter og omdannet til en familiestrand, der benyttes flittigt af småbørnsfamilier. Det flade børnevenlige vand, den rensede strand og den smukke udsigt gør stedet til et dejligt sted at tilbringe en sommerdag.
Renoveringen af den vestlige del af kystlinien bag Bandholm Camping har skabt en helhed i oplevelsen af området.

Strandparken er det daglige mål for de fastboendes spadsereture, der går videre til den nye park nordvest for Bandholm Camping, som med sine mange rum og skulpturer indbyder til, at man slår sig ned og nyder æstetikken, duftene og fugle- og dyrelivet. Børnene går på opdagelse og leger i parkens grøfter, og de mobile beboere på plejehjemmet Svanehøj og deres pårørende nyder at have fået en mulighed for en naturoplevelse så tæt på plejehjemmet.

Den nye park giver de ca. 60 nye parcelhuse, der er opført i området vest for Bandholm Vænge en smuk indramning og har medvirket til det hurtige salg af de nye huse.

Mange af ejerne af de oprindelige huse på Lindstrømsvej umiddelbart syd for parken har gjort brug af at udnytte den mulighed, tillægget til lokalplan 18 giver, for at bygge en ekstra etage på deres bolig.

Den ny park bruges også flittigt af de mange turister på Bandholm Camping. Efter Bandholm Camping er blevet udbygget med flere pladser og hytter samt nye moderne faciliteter og en tydeligere skiltning ved indfaldsvejene til Bandholm, er antallet af campister, der benytter campingpladsen steget markant.

1 comment:

Anonymous said...

Keep up the good work.