Tuesday, May 22, 2007

Vision 4: Reersnæs og Blans

Udgangspunktet

Reersnæs
Hovedparten af bebyggelsen i Reersnæs er koncentreret langs Birketvej, og landsbyen får derved et meget markant præg af gennemfartsby for trafikken mellem Maribo og Nordvestlolland.
Den blandede bebyggelse viser byggeskik fra perioden 1800-tallet - 2000.

Midt i landsbyen ligger det bevarede gadekær, der blandt andet benyttes af beboerne til Skt. Hans og i julemåneden.

To virksomheder er synlige i gadebilledet: Hengscentret på Birketvej og Bandholm.dk-Kvalitet i stål på Reersnæs Kirkevej.

Landbruget i området er meget tydeligt med marker, der afgrænser landsbyen på alle sider, en række tilbageværende gårde i landsbyen og de udskiftede gårde nordøst for selve landsbyen.

To skove, Skifterne og Rørmarken, indrammer området mod nordøst og sydøst. I Skifterne har FDF en spejderhytte nær kysten.

Der er en hastighedsbegrænsning gennem landsbyen på 50 km. Dette markeres med byskilte. Der er cykelsti på begge sider af vejen fra Bandholm Skole til gadekæret.

Der henvises i øvrigt til nedenstående registrant over bygninger i Reersnæs:
”Værn af smukke danske huse af bygningskulturel værdi”, bd. 7 , Bandholm og omegnen, 1972.

Blans
Den oprindelige vejfortestruktur er bevaret i Blans by, hvor husene ligger langs den tidligere landevej. Bebyggelsen ligger tæt ud til den snoede vej, hvilket medvirker til at forstærke landsbypræget.
Husene er primært fra før 1950.

Der er flere gårde bevarede i landsbyen, og landbrugsdriften er med til at tegne billedet af byen med de omkringliggende marker.

Det bevarede gadekær ligger med et foranliggende et grønt område i den østlige ende af byen.

Nord for landsbyen ved Blans Hoved ligger Blans Havn. Vejen fra landsbyen til havnen går meget tæt på kystlinien ud til Blans Vig og udgør derved en smuk forbindelse mellem landsby og havn. Der er flere boliger beliggende langs vejen.

Blans havn er blandt de mindste havne i Smålandshavet. Den har ca. 80 bådepladser, der benyttes af både lystsejlere og (fritids-)fiskere.

Langs den vestlige side af havnen er der en lang række fiskerhytter, der giver havnen et meget karakteristisk præg af fiskerleje.

Vest for Blans Havn ligger det inddæmmede område Keldervigen.

Nordøst for Blans ligger skoven Skifterne og nordvest for byen det mindre skovareal Jyden. Området afgrænses mod syd af den nuværende landevej mellem Maribo og Nordvestlolland.

Visionen
Den nyanlagte trampesti fra Bandholm Skole mod vest langs kystlinien har givet fastboende og turister mulighed for at opleve Reersnæs fra en ny synsvinkel samtidigt med udsigten ud over Smålandshavet.

Ved Reersnæs vælger mange at dreje ad stien mod syd, der fører til byens nyetablerede parkområde midt i byen, hvor tidligere Reeersnæs Brugs lå. Her er der borde og bænke og et mindre grillsted, som både de lokale og turister gør flittigt brug af, ofte med et smut til landsbyens oprensede gadekær

Efter pausen i parken fortsætter mange turister deres vandring videre mod vest ad trampestien, der går fra Reeersnæs til Reersnæs Strand og videre gennem Skifterne til Blans. Stierne fra Strandparken i Bandholm til Blans Havn er efter lanceringen af det sammenhængende stisystem langs hele Nordlollands kyster, blevet en væsentlig del af turisttilbudene i området.

Andre vælger at tage bussen tilbage til Bandholm - og glæder sig i regnvejr, som også de fastboende gør - over det nye læskur ved stoppestedet på hjørnet af Grydehøjvej og Birketvej.

No comments: