Sunday, February 11, 2007

Nyheder - få en mail

Vil du have et tip, når der er nyt på bloggen, så send navn og mail-adresse til anne.elmer@sol.dk

Anne Elmer

1. møde i den åbne arbejdsgruppe - dagsorden

Det første møde i den åbne arbejdsgruppe afholdes
d. 3. marts 2007 kl. 10.00 i Beboerhuset

Alle er velkomne.

Dagsorden:
1. Valg af ordstyrer
2. Tilføjelser til/ændring af dagsordenen
3. Fremlæggelse af den ajourførte ideliste
4. Struktur på de mange ideer - hvilke temaer / områder er der i listen
5. Prioritering af temaerne, hvilke områder vil vi gå
i gang med først? Arbejdsgrupper for de enkelte temaer
6. Strukturen for det kommende arbejde og møderække
7. Projektets navn, - forslag om ændring til "Nyt liv i landsbyen"
8. Hjemmeside? Navn?


Anne Elmer

Arbejdsgruppen er åben for alle

På beboermødet d. 5. februar 2007 kom der en lang række ideer på bordet. Det er vigtigt, at så mange som muligt af disse ideer bliver omsat til virkelighed. Det vil den åbne arbejdsgruppe nu arbejde videre med. Har du lyst til at være med, er du meget velkommen. Du binder dig ikke til mere, end du selv vil.
Arbejdsgruppens kontaktperson er Anne Elmer, tlf. 54 78 87 87 (aften) eller anne.elmer@sol.dk

Anne Elmer

Friday, February 9, 2007

Lokalplaner for Bandholm

Der foreligger en række lokalplaner for Bandholm-området, udarbejdet af Maribo Kommune:

Lokalplan 18 - 09.04.1981
Bandholm By

Lokalplan 33 - 14.07.1986
Lystbådehavn vest for Bandholm Havn

Lokalplan 56 - 07.10.1994
Bandholm maskinfabrik og arealer vest herfor

Lokalplan 65 - 15.01.1997
Udvidelse af Bandholm havn, østmolen

Disse kan alle findes på dette link:

http://www.lolland.dk/Politik_og_demokrati/Lokalplaner/Lokalplaner_Maribo.aspx - linket er desværre ikke aktivt p.t. - kopier linket til din adresselinie og søg på denne måde.

Lokalplan 88 (Maribo Kommune), der drejer sig om byggegrundene mellem campingpladsen og Lindstrømsvej er ikke tilgængelig på Lolland Kommunes hjemmeside pr. 2. marts 2007.
Anne Elmer

Hvad koster en ildsjæl? - Landdistrikt Lolland



På beboermødet 5. februar præsenterede Ole Kainø, Reersnæs Kirkevej, Landdistrikt Lolland, - et netværk, der har til formål at udvikle og styrke borgerindflydelsen – og demokratiet i den ny Lolland Kommune


Link:
http://www.landdistrikt-lolland.dk/


Prisen på en ildsjæl
I sin præsentation af Landdistrik Lolland fortalte Ole Kainø, at netværket har beregnet, hvad en ildsjæl kan værdisættes til. Prisen er 200 kr. i timen, - en pris, der bør indregnes i budgetterne ved projektansøgninger.
Ole Kainø oplyste også, at netværket har en ansat projektkoordinator, der kan hjælpe med at udforme projektansøgninger og afsøge mulighederne for at finde fondsmidler etc.

Anne Elmer

Per Jensens oplæg 5. februar 2007 - referat


Anden oplægsholder på beboermødet 5. februar var Per Jensen, der er faglærer ved CEUS i Nykøbing F. og bosiddende i Bandholm
Per Jensen er også medlem af Lolland Kommunes byråd (A) og sidder i følgende udvalg:
- Teknik og Miljø-udvalget
- Arbejdsmarkeds-udvalget
- Ad hoc-udvalget for borgerinddragelse


Per Jensen redegjorde i sit oplæg for Lolland Kommunes tiltag, hvad angår landdistrikterne, og for mulighederne i Fødevareministiriets landdistriktsprogram "Mere liv på landet"

Links, der uddyber Per Jensens oplæg: http://www.lolland.dk/Politik_og_demokrati/Borgerinddragelsesudvalget.aspx

http://www.lolland.dk/Politik_og_demokrati/Borgermøder.aspx

http://www.realdania.dk/Presse/Pressemeddelelser+2007/Pressemeddelelser+2007/Landsbyer+og+landdistrikter+03-01-07/Fakta.aspx?q=landsbyer%20og%20landdistrikter

http://www.fvm.dk/Files/Filer/Publikationer/LDprogram_2007_2013.pdf

http://www.landdistriktsprogram.dk/Default.asp?ID=5410

http://www.lolland.dk/Politik_og_demokrati/Planer/Lokalplaner_Maribo.aspx


Lolland Kommunes ad hoc udvalg for borgerinddragelse
Per Jensen indledte sit indlæg med at redegøre for de muligheder, der ligger i Lolland Kommunes ad hoc udvalg for borgerinddragelse. Blandt formålene for udvalget er

- At orientere og rådgive om hvilke områder (for eksempel ”kulturliv”, ”fritidsliv”, ”unge”, etc.), hvor borgere og brugere kan involveres direkte i udviklingen af den nye kommunes indretning og/eller organisering af tilbud.
- At orientere og rådgive om løsninger til organisering af lokale initiativer og selvforvaltning.
- At medvirke til at opspore og udvikle tiltag/aktiviteter, der fremmer borgernes involvering og deltagelse i lokale beslutninger (bl.a. gennem overvågning af diverse offentlige og private puljer/fondsmidler)
- At initiere og understøtte en aktiv (ekstern) markedsføring og branding af Lolland Kommune i overensstemmelse med de til enhver tid besluttede visioner, værdier og politikker for kommunen.

Udvalget har ikke økonomiske midler til at støtte initiativer, men kommunens sektor for udvikling og erhverv kan yde assistance i forbindelse med projektbeskrivelser.

Visionen for kommunen beskrev Per Jensen som at skabe en sund og dynamisk kommune, hvor det er godt at bo. I denne forbindelse er det vigtigt at få landsbyerne med, at skabe borgerinddragelse. Nogle former for borgerinddragelse er lovpligtige, men udvalget har også til formål at arbejde med den ikke-lovpligtige borgerinddragelse.

Der er ikke udpeget permanente borgerrepræsentanter i udvalget, man vil i stedet inviteret relevante borgerrepræsentanter i forbindelse med de enkelte sager/projekter. Per Jensen understregede, at alle kan henvende sig til udvalget.

Landdistriktsprogrammet
En anden mulighed for udvikling i Bandholm ligger i ”Landdistriktsprogrammet 2007 – 2013”, hvor der på nationalt plan er afsat 560 millioner til udvikling i landdistrikterne. Programmet administreres af Fødevareministeriet og har følgende fire overordnede mål:
- Flere iværksættere og lokale arbejdspladser i landdistrikterne
- Stærkere konkurrenceevne i fødevare- og skovsektoren
- Varierede landskaber, rig natur og rent miljø
- Attraktive levevilkår i landdistrikterne

I programmet ligger muligheder for at støtte op om lokale ideer og initiativer, - i nogle tilfælde er dette et krav.

Realdania
Lolland Kommune er en af tre kommuner, der er blevet udvalgt af en af Danmarks største fonde Realdania til at deltage i projektet ”Landsbyer og landdistrikter på vej mod fremtiden”. De to andre kommuner er Thisted og Bornholm.

Realdania giver 105 millioner til projektet. Disse penge suppleres med penge fra kommunerne, så den samlede sum når op på 195 millioner.
Lolland Kommunes andel er ca. en tredjedel. Den endelige vedtagelse af Lolland Kommunes deltagelse i projektet er på byrådets dagsorden d. 22. februar 2007, og Per Jensen forventer, at kommunen vil deltage.

Arbejdsplanen for projektet vil være, at kommunen vil lave en analyse af de muligheder, der er i kommunen for gennemførelse af delprojekter, og derefter vil kommunen sammen med eksperter udpege 3 landsbyer/landdistrikter, hvor man vil gennemføre demonstrationsprojekter. – Det kunne være spændende, hvis Bandholm- Reersnæs-Blans kunne være med.

I oktober 2007 afholdes et seminar om landdistriktsudvikling for alle, der har interesse i emnet.

Den overordnede projektbeskrivelse for Lolland kommunes deltagelse i Realdaniaprojektet har to prioriteter: Egnsudvikling og bosætning. Kommunens kriterier for lokalsamfunds deltagelse i projektet er, at de udvalgte deltagende landsbyer opfylder et eller flere af disse kriterier:
- herregårdslandsbymiljø
- landsbymiljø i tilknytning til naturområder
- landsbymiljø ved kysten
- landsby som forstad til større by
- landsby på gennemfartsvejen

Per Jensen fremhævede, at Bandholm-Reersnæs-Blans opfylder samtlige kriterier.

Og at en forudsætning for at skabe unikke og skønne landsbymiljøer er at få fjernet de huse, der ikke pynter, via opkøb eller kondemnering.

Unikke byggegrunde og ny marina
Bandholm har en helt unik mulighed for at leve op til kommunens egnsudviklingspolitik, idet lokalplan 88 (Maribo Kommune) giver mulighed for at bygge 60 – 65 helårsboliger inden for strandbeskyttelseslinien i det vestlige område mellem Lindstrømsvej og campingpladsen. Flere af disse boliger vil ligge med udsigt over Svanevig og/eller i ganske tæt afstand fra Strandparken.

I dag – 2007 – vil en sådan udstykning ikke kunne lade sig gøre på grund af reglerne for byggeri i forhold til strandbeskyttelseslinien.

Lokalplan 88 (Maribo Kommune) giver også mulighed for at udvide campingpladsen, der jo har en fantastisk beliggenhed.

Per Jensen pegede også på den mulighed, lokalplan 18 og lokalplan 33(Maribo Kommune) giver for at etablere en marina på den vestlige side af molen til færgelejet i Bandholm Havn.

Baneområdet og det gamle elektricitetsværk
To andre konkrete projekter, der kan tænkes ind i Realdaniaprojektet er en yderligere forskønnelse af baneområdet, hvor det renoveringsprojekt, der er gennemført for stationsbygningerne, videreføres i hele baneområdet ved Stationsvej- havnen, og en arkitektonisk tilbageføring af det gamle el-værk.

Bandholm Skole
Bandholm Skole er forsøgt solgt, det vil sige den del af bygningskomplekset, der ligger mod syd/øst (vinklen med blåt tag og tilbygningen fra 1960’erne). Men ingen har budt på skolen. Grunden kunne være, at man på grund af strandbeskyttelseslinien og fredningsbestemmelser i forhold til oldtidshøjene i Svanevig ikke giver plads til at udvide bygningsmæssigt, lave yderligere parkeringspladser etc., og at en ny ejer skal dele bygningskomplekset med Svanevigcentrets beboerhus og hal, børnehaven og dagplejernes brug af andenlærerboligen. Per Jensen understregede, at beboerhuset, hallen og børnehaven ikke er truet i forbindelse med et evt. salg af den sydøstlige vinkelbygning.

I Lolland Kommune er der i øjeblikket fokus på, hvilke af de mange kommunale bygninger, der kan sælges, og Per Jensen mener, at der ikke er tvivl om, at Bandholm Skole vil komme i spil igen, - selv om den p.t. ikke er på dagsordenen.

Lolland Kommunes udviklingsafdeling har arbejdet med tanker om at benytte Bandholm Skole som kursuslokaler, lejrskole og lokaler for specialklasser.

Konkret foreslog Per Jensen, at beboerne i Bandholm-Reersnæs- Blans dannede en fond eller forening, der køber skolen. Lolland Kommune vil måske være interesseret i at sælge til en billig pris, hvis beboerne ønsker at overtage driften af bygningerne.

Endelig mindede Per Jensen om, at der ligger et forslag om etablering af en biografforening i Maribo, der kunne overføres til Bandholm Skole.

Det er nu!
Per Jensen sluttede sit indlæg med en understregning af, at der er mange muligheder for udvikling i Bandholm-Reersnæs-Blans og opfordrede til, at man skelede til Fejø og den udvikling, der er sket her.

Per Jensens udgangsreplik var: ”Kom i gang – vi har en kæmpe chance nu!”

Kommentarer til Per Jensens oplæg - og svar
Kristian Trøjborg Hansen, Reersnæs:
Der bør gøres noget ved Reersnæs Brug. Hvis den blev revet ned, kunne der etableres et dejligt grønt område med udsigt over Smålandshavet til glæde for beboerne i Reersnæs og for turister, der kunne benytte stedet som rasteplads.

- og supplerende - Erik Abel, Reersnæs:
Reersnæs Brugs er en skamplet, der bør rives ned. Før bygningen blev opført i 1910, lå - ifølge beretninger – Reersnæs gamle byting på stedet. Det kunne reetableres med et egetræ omgivet af en stenkreds og kunne dermed blive et samlingssted for byen.

Per Jensen:
Skal der gøres noget ved området ved Reersnæs Brugs, er vi nødt til at tage højde for, at grunden kan være forurenet, da Reersnæs Brugs havde benzinsalg.

Bertus Beekhuijzen, Bandholm:
Udviklingen af et nyt boligområde mellem campingpladsen og Lindstrømsvej er afhængig af, at folk kan komme hurtigt på arbejde. Peter Stens beskrivelse af Lundby-projektet viser, at infrastrukturen har stor betydning.

Birgit Christensen, Reersnæs:
Man kunne foreslå, at Lolland Kommune anvendte Bandholm Skole til kommunale kontorer, da der i øjeblikket er en del forvirring omkring den fysiske placering af kommunale arbejdspladser. F.eks kunne kommunens ungdomsskole have sin administration på skolen. Det udelukker ikke borgernes brug af bygningerne om aftenen. – Og det vil give tid til at gennemarbejde et forslag til Realdaniaprojektet ordentligt.

Per Jensen:
Hvis beboerne køber Bandholm Skole, kunne man forestille sig, at der måske kunne skabes et indtægtsgrundlag ved udlejning af lokaler til kommunale kurser, ungdomsskolens administration og lignende.
Det rigtige vil være at lave en beskrivelse af et kæmpeprojekt under Realdaniaprojektet, der inddrager alle de bedste ideer fra Bandholm-Reersnæs-Blans.

Referenter: Per Løbner og Anne Elmer

Wednesday, February 7, 2007

Peter Stens oplæg 5. februar 2007 - referat



Første oplægsholder på beboermødet d. 5. februar var Peter Sten, Lundby. Peter Sten arbejder som journalist på P4 Sjælland, men er i fritiden en af initiativtagerne til beboerprojektet ”Liv i Lundby”, som var temaet for hans oplæg.






Links til hjemmesider, der uddyber Peter Stens oplæg:
http://www.lundbyweb.dk/
http://www.lundbyweb.dk/kategorier/Syv%20Sogne/default.htm
http://www.7s-erhvervsforum.dk/
http://www.landsbyforum.dk/


Lundby
Peter Sten beskrev Lundby som ”Sydsjællands smørhul”. Byen har en række gode udgangspunkter for udvikling: Jernbane med station, 5 km til motorvej, nylig ombygget skole, ungdomsskole, SFO, børnehave, dagpleje, læge apotek, idrætshal, flere butikker og håndværkere. Der bor ca. 1000 indbyggere i Lundby, og byen har et stort opland. Lundby hører til Vordingborg Kommune (både før og efter kommunesammenlægningen).

De ældre beboere har en oplevelse af byen som et sted i tilbagegang, da de sammenligner med, hvordan Lundby så ud for 30 – 50 år siden, hvorimod de nye tilflyttere ser byen som et rart sted at være.

Starten og en ny grundstemning i byen
I 2002 ville kommunen lukke Lundbys bibliotek. Det medførte en succesfuld underskriftindsamling imod lukningen, hvor man indsamlede 700 underskrifter på 1 uge. Ved hjælp af de mange underskrifter og nogle vægtige argumenter lykkedes det at bevare biblioteket.

Denne succes gav beboerne oplevelsen af, at ”vi kan noget!”, og medførte blandt andet et nyt projekt, hvor byens beboere overtog Lundby Kro ved anparter á 500 kr. og omdannede kroen til et medborgerhus.

Det var to gode oplevelser, der ændrede grundstemningen i byen. Der havde tidligere været en negativ stemning i byen, - en ”brokkestemning”, hvor man gav udtryk for, at Lundby, som ligger i udkanten af kommunen, ikke fik noget fra Vordingborg Kommune. Man følte sig overset.

Lundbyweb og SWOT-analyse
I 2001 havde en lille gruppe dannet en forening, der havde til formål at lave en internetportal for Lundby, www.lundbyweb.dk, blandt andet for at hjælpe handlen i byen.

Denne forening tog i 2003 initiativ et borgermøde for at få en positiv bevægelse i byen. Der deltog 40 – 50 personer i mødet, og man fik oplistet en række ideer til at vende udviklingen.

I forbindelse med mødet lavede man en SWOT-analyse. (S: Strength/styrker, W: Weakness/svagheder, O: Opportunities/muligheder, T: Threats/trusler). Det var en god øvelse at få afdækket, hvordan beboerne oplevede Lundby set ud fra disse fire begreber.

Undersøgelsen viste, at man oplevede jernbanen og motorvejen som styrkesider, at mulighederne lå i udbygning inden for de små erhverv og tiltrækning af flere byer borgere. Byens svagheder lå i borgernes egne holdning til tingene og det udbredte brokkeri. Truslen var udsigten til at blive en meget lille brik i en meget stor kommune.

”Liv i Lundby”
Som resultat af mødet dannede borgerne en græsrodsbevægelse ”Liv i Lundby” med to grundlæggende regler som udgangspunkt:
- man må ikke brokke sig.
- når man rækker nogen en lillefinger, er det forbudt at tage hele armen,

”Liv i Lundby” fik mange deltagere, og der blev sat en lang række arbejdsgrupper i gang, – med tre selvbestaltede tovholdere. Blandt arbejdsgrupperne var
- ”Et smukkere Lundby”
- ”Kom hinanden ved”, der har til opgave at lave arrangementer, der skaber sammenhold
- ”Kultur i Lundby”, hvis formål er at lave kulturelle arrangementer i Lundby.
- Boliger i Lundby
- Byplan og trafik
- Etablering af supernet

Som eksempler på arbejdet inden for disse initiativer nævnede Peter Sten foredragsaftner, fællesspisninger, grøn sanering af trafik, ”rengøringsdage”, plantning af blomster ved byens indkørsler, genskabelse af traditionelle sammenkomster som juletræsfest og sommerfest og indførelse af nye traditioner som lysfest d. 4. maj og i julemåneden.

I dag er arbejdsgrupperne kun ad hoc grupper, der løser en bestemt opgave og så nedlægger sig selv.

Lundby har nu også en kulturforening, der laver forskellige kulturelle arrangementer, - også med større navne som f.eks. Monrad og Rislund, så ikke alt skal foregå i Vordingborg.


Manglende kendskab til kommunal sagsgang
Man oplevede, at det var svært at kommunikere med kommunen. Man var ikke gearet eller dygtige nok til at begå sig i den kommunale sagsgang og kendte f.eks. ikke det rette tidspunkt for at fremsætte forslag, der skulle indarbejdes i det kommende års budget.

Borgerne sprøjtede ideer ud, men var dårlige til at tumle det politiske system, - det gav en negativ oplevelse. Behandlingen af forslagene tog for lang tid. Projektet ”Liv i Lundby” har været rigtigt godt til at sætte gang i byen, men det har været svært at få tingene til at komme igennem systemet.

En vigtig ting for projektet var, at man fik virkelig god presse. Det havde stor betydning.

Beboerforening for alle
I 2005 fusionerede ”Liv i Lundby” og beboerforeningen. Samtidigt blev vedtægterne ændrede, så der nu ikke længere skulle betales kontingent, - alle beboere var automatisk medlemmer. Foreningen repræsenterer dermed alle i byen, hvilket har betydning politisk over for kommunen.

”7 Sogne” og Landsbyforum
1000 beboere fylder ikke ret meget i en kommune med 46.000 indbyggere, så Lundby foreslog et samarbejde med de seks nærmest liggende sogne. Det blev til samarbejdet ”7 Sogne”, der dækker et område med 5500 beboere. Samarbejdet var i begyndelsen en ”forsvarsorganisation” i forhold til den ny storkommune, men senere kom der andre perspektiver til:
Man begyndte at se storkommunen som en ny mulighed i forhold til borgerdemokrati.

Blandt andet medvirkede ”7 Sogne” til, at landdistriktspolitikken blev sat på dagsordenen ved kommunalvalget i 2005, at lokaldemokrati kom på dagsordenen og blev skrevet ind i konstitueringsaftalen.

Man ønsker ikke, at ”7 Sogne” skal være en isoleret enklave i det nordvestlige hjørne af Vordingborg Kommune, derfor har man nu dannet ”Landsbyforum”, der er et samarbejdsforum for alle landsbyer i hele kommunen. Det er nødvendigt at samarbejde, hvis landdistrikterne, skal overleve den centralisering, der sker mod byerne. 60 % bor immervæk stadig på landet.

Kommunikation
”Liv i Lundby” kommunikerede med beboerne i begyndelsen via internettet og papir, men har nu egen avis ”4750” (Lundbys postnummer), der udkommer en gang om måneden. Avisen finansieres af projektpenge og lokale annoncer, der er forbeholdt det lokale erhvervsliv.

Erhvervsfremstød
Man har fået en del projektmidler fra Landdistriktsprogrammet og fra EU til ”7 Sogne” og til at opbygge beboerforeninger i de sogne, hvor der ikke fandtes en sådan, - 250.000 kr. i alt.

Nogle af disse midler er også brugt til at lave erhvervsfremstød for det lokale erhvervsliv og til en iværksætterforening samt et erhvervsforum, hvilket er blevet meget positivt modtaget.

Næste opgave er at få udarbejdet en kommunal landdistriktspolitik.

Skab kommunal opbakning og inddrag byområderne
Peter Sten afsluttede sit oplæg med at nævne, at det er et problem for et projekt som ”Liv i Lundby”, at det er helt afhængigt af, at der er ildsjæle, der vil gøre en særlig indsats. Derfor er det vigtigt, at kommunen bakker op om projekterne, så ildsjælene ikke brænder ud. Den gode kontakt til kommunen er uhyre vigtig.

Og så skal landdistrikterne huske at inddrage byerne, - som Vordingborg – i det lokale samarbejde, så der skabes respekt for landområderne.

Peter Stens udgangsreplik var: ”Gode landdistrikter skabes af gode borgere”.

Spørgsmål til Peter Sten – og svar

Henrik Clausen, Bandholm Badminton Club:
Hvem var det, der satte gang i udviklingen, - de eksisterende foreninger?

Peter Sten:
Det var hovedsageligt nye foreninger, der satte gang i udviklingen. På de områder, hvor temaet var alle borgeres ve og vel, var det i høj grad folk uden for foreningerne, der arbejdede med dette.

Bertus Beekhuijzen, Bandholm:
Hvordan er aldersfordelingen blandt beboerne i Lundby? Og hvordan tiltrækker man de arbejdsduelige?

Peter Sten:
Lundby har alle aldersgrupper repræsenteret. Og både ”gamle” Lundbyborger og tilflyttere. Det er både godt og skidt, for tilflytterne føler ikke det samme for lokalområdet som de ”gamle” borgere, så der er en risiko for, at byen kan udvikle sig til en soveby.
Det vil være en god ide for jer at tage udgangspunkt i aldersfordelingen i byen i en SWOT-analyse. Det vil give et indtryk af de forskellige aldersgruppers oplevelse af jeres lokalområde.
I skal slå på de gode ting i jeres område. I skal tiltrække de ”unge” pensionister, de rige og initiativrige pensionister.
Skab fællesskaber, for fællesskaber er tiltrækkende for tilflyttere og godt for dem, der bor i området. Det er en god cirkel.
I Lundby afholder vi hvert år en ”ny-borger-aften”, hvor årets tilflyttere inviteres til en spiseaften, hvor de kan møde de ”gamle” Lundbyborgere.
Vi har spurgt tilflytterne, hvad der var den væsentligste begrundelse for at flytte til Lundby, og det altdominerende svar var naturen. Og hvad angår natur, har Bandholm langt mere end Lundby kan byde på.
Erhvervsmæssigt handler det om at udvikle micro-virksomheder og skabe et erhvervsforum, der synliggør det lokale erhvervsliv.

Niels Hovmand, Bandholm:
Jeg kan godt lide forbudet mod brokkeri og foreslår, at det fra i dag er forbudt at brokke sig. Fra i dag må vi kun udtale os positivt i Bandholm-Reersnæs-Blans. (Forslaget vedtaget med akklamation).
Og så har vi en badeanstalt – det har Lundby ikke!

Referenter: Per Løbner og Anne Elmer

Monday, February 5, 2007

Ideliste

Denne liste over gode udviklings-ideer for Bandholm-Reersnæs-Blans området er startet på beboermødet d. 5. februar 2007 og vil blive opdateret løbende. Listen er ikke prioriteret. Forslagene oplistes i den rækkefølge, arbejdsgruppen har modtaget dem. De første øverst, de seneste nederst.

Har du en god ide eller lyst til at være med til at realisere en eller flere af ideerne, så kontakt arbejdsgruppen for ”Nyt liv i byen” ved Anne Elmer 54 78 87 87 (aften) eller anne.elmer@sol.dk.
Hvis dit forslag allerede er på listen markerer vi med stjerner, at der er flere, der har foreslået dette: Antal stjerner = antal forslagsstillere.


Ideer:

Modtaget på beboermødet 5. februar 2007

- Lokalplan 88 for den vestlige del af området mellem Lindstrømsvej og campingpladsen rummer 60 – 65 ubebyggede grunde, der – helt unikt – ligger inden for strandbeskyttelseslinien og endvidere mulighed for udvidelse af campingpladsen.**
- Der ligger en vedtaget lokalplan for etablering af en marina vest for molen til færgelejet.**
- Yderligere forskønnelse af baneområdet.**
- Det gamle elværk reetableres arkitektonisk.**
- Bandholm Skole købes af byens beboere og etableres som kulturcenter. Kan ske på anparter ***
_Kulturhus på Bandholm Skole. *****
- Reersnæs Brugs nedrives og området benyttes til grønt området med forskellige fritidsfaciliteter og en kiosk/ishus. Det gamle tingsted på stedet reetableres. ****
- Bedre busforbindelser, også i de sene timer.*
- Bedre gadebelysning.**
- Biograf i Bandholm Skole.*
- Kommunale kontorer, f.eks. Ungdomsskolens administration, på Bandholm Skole.*
- Fritidsaktiviteter som hobbyværksteder, billard, folkedans etc. på Bandholm Skole.*
- Cafeteria på Bandholm Skole. *
- Cykelsti langs Skibevejen, evt. langs jernbanelinien.*******
- Oldekolle på Bandholm Skole.**
- Dagligvarebutik med stort udbud.*
- Bedre skiltning til campingpladsen.*
- Marked i stor stil á la Døllefjelde.*
- Blomster på trekanten ved indkørslen til Bandholm.*
- Udbygning af net af gangstier og cykelstier gennem marker og skove.*
- Forskønnelse af Havnegade.**
- Bedre adgangsforhold til Knuthenborg Park via Bandholm.*
- Bankospil.*
- Byrådsmøder i Bandholm. *
- Nyt gulv og nye borde i Beboerhuset.*
- Cykelsti til Nørreballe.**
- Hundeskov / et areal, hvor hundene må løbe løse.**
- Læskur ved Reersnæs Strandvej/Grydehøjvej.*
- Rensning af standen langs Strandparken, så den bliver familiestrand.**
- Et fitnesscenter, - også for de unge.*
- Stativ med plastposer til hundenes efterladenskaber i Strandparken.*
- Oprensning af og oprydning ved Reersnæs Gadekær.**
- Badebro ved Fladstranden.*
- Etablering af ”Internetbutik” på Svanevigcentret, inklusive adgang til kommunale blanketter for beboere uden internetadgang og med støtte for ældre – ikke internet-trænede - beboere.***
- Fisketure fra havnen. **
- Torvehal til lokale produkter / producenter. **
- Etablering af ”hygge” på havnen, - etablering af rare steder at sidde med havudsigt, solnedgang, ro.***
- Genbrugsbutik (Frelsens Hær, Røde Kors etc.)***
- Ridestier.***
- Motionsstier.***
- Cykeludlejning (også anderledes cykler, f.eks. sofacykler)***
- Etablering af natursti fra Bandholm Skole langs strandkanten via Svanevig-engen til campingpladsen.****
- Formidling af ramsarområdet Smålandshavets natur og kulturhistorie ved Svanevig.*
- ”Ledreborgkoncerter” på Svanevig-engen.*

Modtaget 7. februar 2007
- Sommerhuse syd for campingpladen, men så langt mod vest som muligt (af hensyn til byggelinier)*
- Fjernvarme i Bandholm og omegn. *
- Mere samarbejde med Knuthenborg Park og Bandholm Hotel*

Modtaget 25. februar 2007
- Opslagstavler i Bandholm, Reersnæs og Blans.*
- Brochure, hvor Bandholm præsenteres. Udleveres til potentielle boligkøbere via ejendomsmæglerne.*

183 beboere deltog i mødet i Svanevigcentret







Ikke mindre end 183 mennesker deltog i aften i beboermeødet om "Nyt liv i byen" i hallen i Svanevigcentret. Det var en helt fantastisk opbakning bag foreningernes initiativ ! Det skal I have tusind tak for. Og Bandholm Badminton Club skal have tak for at "lægge lokaler til".
Der kom rigtigt mange ideer, som der nu skal arbejdes videre med. Det sker i den uformelle arbejdsgruppe, der er åben for alle, der har lyst. Vil du være med, så kontakt Anne Elmer, 54 78 87 87 (aften).
Referat og listen over de mange ideer bliver lagt ud her på bloggen en af de nærmeste dage. De vil også blive sat op i Hvedemagasinets opslagsskab og i Reersnæs og Blans, ligesom de vil blive hængt op i Beboerhuset, i hallen og sendt til Beboerbladet.


Venlig hilsen
Arrangørerne

Sunday, February 4, 2007

Invitation beboermøde 5. februar 2007

Nyt liv i byen
- et initiativ fra foreningerne i Bandholm-Reersnæs- Blans


Mandag d. 5. februar 2007 kl. 19.00 lyder startskuddet til et helt nyt initiativ taget af foreningerne i vores lokalområde. Der afholdes nemlig et beboermøde i Svanevigcentret med titlen ”Nyt liv i byen”.

Med kommunesammenlægningen er der sat fokus på borgerinddragelse og Danmarks største fond Realdania har besluttet at støtte udviklingen af Lolland Kommunes landsbyer med et to-cifret millionbeløb. Endelig er der også store støttemidler at hente for udvikling i landdistrikterne i regeringens landdistriktsprogram ”Mere liv på landet”.

Lad os gøre brug af, at der både lokalt og på landsplan er sat fokus på landsbyer og landdistrikter. Og lad os gøre vores dejlige område til et endnu bedre sted at bo for både unge og ældre.

Det er tanken bag mødet, som arrangeres af Bandholm-Reersnæs-Blans beboerforening i samarbejde med en række af byens mange andre foreninger.

Mødet indledes med et oplæg af journalist Peter Sten fra Lundby. Han har i en årrække været aktiv i arbejdet med at skabe nyt liv i den lille stationsby Lundby på Sydsjælland. Et arbejde, der er lykkedes i høj grad. Han vil give os et indblik i, hvordan man greb arbejdet an i Lundby, og fortælle om de mange gode resultater, der er kommet ud af dette arbejde. Peter Sten er også kendt fra P4 Regionalen.

Derefter vil vores lokale byrådsmedlem Per Jensen fortælle om de tiltag, der er i gang i Lolland Kommune i forhold til borgerinddragelse og udvikling af landdistrikterne.

Og så er ordet frit, og du kan komme med alle dine gode ideer til, hvad der skal til at gøre netop Bandholm-Reersnæs-Blans til det bedste sted at bo.

Vi håber, at rigtigt mange af jer vil deltage i mødet – tag nu endelig naboerne med! – så vi kan få en givtig og livlig diskussion om fremtiden i vores område.

Vil du vide mere, er du velkommen til at ringe til Anne Elmer 54 78 87 87 (aften).

Du kan finde oplysninger om udviklingsarbejdet i Lundby på internettet på adressen www.lundbyweb.dk og om borgerinddragelse i Lolland Kommune på adressen www.lolland.dk (se under ”politik og demokrati”). Du finder mere om regeringens landdistriktsprogram på http://www.fvm.dk/Default.asp?ID=18089

Vi byder selvfølgelig på kaffe og kage, øl og vand.

Med venlig hilsen
Arrangørerne

Om bloggen "Nyt liv i byen"

Her kan du foreløbig finde oplysninger om "Nyt liv i byen", et beboerinitiativ for Bandholm-Reersnæs-Blans.
Dette er en midlertidig løsning, indtil vi finder en bedre mulighed for at kommunikere.
Har du tekster til bloggen, kan du sende dem til anne.elmer@sol.dk, så lægger jeg dem på. Du kan også benytte kommentarfunktionen på bloggen.

Anne Elmer